събота, 7 май 2011 г.

"Спутник, моя любов", Харуки Мураками

Последния път с приятели стана дума за влюбването. Предполагам, че когато си на 20 често става дума за това. След предния ми пост е напълно ясно, че съм склонна да се влюбвам в думи. А в сегашния ще имам за цел да направя ясно, че същото се случва и с някои автори. Вече съм напълно влюбена в Мураками и няма връщане назад. Искам да изчета всички негови книги, и ако скоро не преведат нашенци още, ще науча японски, за да чета в оригинал... колко му е... (напълно съзнателно изричам последното изречение, без ни най-малко да му вярвам!! Но поне ще си ги изкупя на английски, колко му е!!) та за Мураками разбрахме – ще си татуирам името му по целия гръб и ще се оженя за него! (нод)

„Спутник моя любов”... аз май трябва да спра да пиша толкова афектирана. Дано при редакцията да се реша да затрия всичко и да намеря по-отривист тон.(не съм се) Тази книга е гениално егоистична. Не ти оставя нищо. Още с първата страница бях поразена, защо по дяволите не съм се сетила аз за това?! Не да го напиша, издам и радвам читателската публика all over the world, ами да си помисля за него, да го обмисля и разсъдя – приказка толкова близка до напрегнатите ми синапси. Става дума за тази линия на повествованието, където се говори за спътниците и самотата. Даже не зная колко да кажа и колко да премълча. Все още диалозите между главния герой и Сумире горят материята, която представлявам и въобще не мога да съм убедена, че има и друг свят, където това е грешно.

"Затворих очи, вслушах се в тишината и се замислих за потомците на онзи първи "Спътник", които продължаваха да обикалят около Земята, привързани към нея единствено по силата на гравитацията. Самотни метални души, безпрепятствено браздящи космическия мрак, те се срещат, разминават се и се разделят завинаги. Не си казват нищо. Не си дават никакви обещания." – след това няма смисъл да се казва каквото и да било. Безсилна съм.

Мъчно ми е, че хората са толкова самотни същества и често изпускат малкото шансове да споделят самотата си. Остават глухи за самоти с вибрации като техните. Мураками пише много за самотата. Може би за това го обожавам толкова. Не говори за нея с неприязън. Познава я и постоянно мени ролите и’.

Харесва ми момичето в телефонната будка. Понякога си мисля, че това бих могла да съм аз. Иска ми се да имам 2 живота едновременно. И в двата обаче да съм цяла. Бих ги водила напълно противоположно. Сега просто двата се борят един с друг и никога няма достатъчно място и емоции за всеки от тях.

И накрая „надежда има ли?”. Надеждата е лъжа. Крепи, радва, сбъдва се понякога(не е това май глаголът... май не се сбъдват надеждите, айде ако се сетите за глагол чакам предложения), но в края на краищата е лъжата на съзнанието, трикът му, с който прилъгва човекът да не изчезне.

P.S.: Чуждите корици са невероятно стилни. Оглеждам сега света как чете Мураками :)

7 коментара:

  1. "" "Затворих очи, вслушах се в тишината и се замислих за потомците на онзи първи "Спътник", които продължаваха да обикалят около Земята, привързани към нея единствено по силата на гравитацията. Самотни метални души, безпрепятствено браздящи космическия мрак, те се срещат, разминават се и се разделят завинаги. Не си казват нищо. Не си дават никакви обещания." – след това няма смисъл да се казва каквото и да било. Безсилна съм."""

    Пффф!!!!! Чувствам се сразена. Постът ти е невероятно насърчаващ. Иска ми се да намирам повече време за четене, а вместо това намирам оправдания. Трябва да се прочете този симпатяга. Особено щом тематиката е такава <3

    ОтговорИзтриване
  2. определено препоръчвам Мураками! дори и да не ти хареса, не мисля, че е загуба на време четенето му. като мелодия се леят думите му. непременно, ако прочетеш нещо негово или конкретно това, ще се радвам да споделиш емоции :)

    ОтговорИзтриване
  3. Станислава, с теб сме на много различна възраст, но имаме обща любов! Днес случайносе натъкнах на текста ти за "Танцувай, танцувай, танцувай" и се почувствах така щастлива! Самата аз открих Мураками много преди да започнат да го превеждат на български, заради една чувесна песен на една чудесна руска певица - Светлана Сурганова и "Мураками". Останах очарована и реших, че трябва да разбера що за думичка е това:) Имам всичките му книги като аудиокниги - за да мога да ги слушам просто така, вместо музика, очарователно е! Слушам "Afterdark" дори на немски, без да разбирам самият език.:) И пак е красиво! Ако такъв вариант би ти бил полезен - мога да разделя аудиобиблиотеката си с теб. Какъв език би ти вършил работа - английски, немски или руски? Изпълненията са чудесни!!!

    ОтговорИзтриване
  4. толкова се радвам, че ти е харесало псевдоривюто ми :) също се радвам, че Мураками се чувства от толкова хора! много обичам, когато хубавите неща се оценяват! бих се радвала, ако споделиш с мен аудиобиблиотеката си(английски ми е езикът). предполагам, че си чела, всичките книги на Мураками, интересно ми е да разбера коя ти е любимата. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Написах един дълъг отговор, а се оказва, че нещо съм объркала накрая и него го няма тук:)
    Труден въпрос е кои са ми най-любимите книги - всички за Плъха, "Танцувай, танцувай..", "Страната на чудесата..."(тя ми беше първата любов, и към нея имам много специално отношение), "Птицата с пружина", "Норвежката гора", "Afterdark", "Кафка..", май само "Спутник, моя любов" някак не успях да я почувствам особенно, но след като открих твоите странички ще я преслушам отново. :) Аз просто съм влюбена в неговият начин на мислене и писане, и всичко негово ме очарова! Сега завиждам на сина си, който си е купил вече 1Q84, и вече е запленен от нея - но на мен ще ми се наложи да чакам руски или български превод... :)
    Относно аудиокнижките - мога да ти запиша на диск и да ти изпратя, мога и да ти дам логина и паролата си в един руски трекер, имам достатъчно висок рейтинг и ще можеш да си смъкнеш всичко, което ти хареса, не само Мураками - ти кажи кой вариант предпочиташ, на мен ще ми е много приятно! :) Може да ми дадеш координатите си например на verabg@rambler.ru или на скайп veraslav1.
    Вера

    ОтговорИзтриване
  6. аз го чета поетапно, но отдавна съм хвърлила око на Кафка... що се отнася до 1Q84, ще ме направят много щастливи отзивите ви :) аз следя излизането и промотирането много от близо, но четенето и на мен за сега не ми е много скоро :) току виж са я превели докато прочета каквото има в наличност по книжарниците. да си призная имам малкък проблем с поръчването на книги по интернет, тъй като една от любимите ми части от четенето е лутането сред рафтовете на книжарница, така че не бих предявила претенции да бъда модерен читател.
    в този ред на мисли не съм си подарявала изживяването на аудиокнижки до сега, макар че по едно време доста се бях надъхала на "Пътеводителят..." - има го в Замунда, та бих опитала. Вера, в никой случай не бих ти причинила подобно неудобство като записване на диск. stasi_love_all@abv.bg е пощата ми. когато имаш време и удобство може да ми драснеш къде да си потърся сама, изобщо не искам да те притеснявам! благодаря ти много! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Изобщо записването не би ми било проблем, но те разбирам. Бях без интернет няколко дни, но по-късон днес ще ти изпратя линкове в пощата. Всичко хубаво!

    ОтговорИзтриване