петък, 15 юни 2012 г.

"На юг от границата, на запад от слънцето", Харуки Мураками


Преди известно време прочетох „На юг от границата, на запад от слънцето” на Мураками. От тогава отлагам този пост.... защото да си призная честно въобще не ми хареса! Дълго време отлагах и самата книга, някак си имах предчувствието, че не е моята чаша с чай (особено при положение, че не обичам чай), но тъй като това беше последната преведена книга на Мураками, която не бях прочела, а си седеше у дома, реших да и’ дам шанс. И не казвам, че е крайно отвратителна и нечетивна. Напротив. Все пак Харуки я е писал. Имаше прекрасни мотиви и пасажи, които бяха бременни със симпатични малки плодове, но като цяло не съм доволна въобще(мисля, че все пак не трябва да имам мнение по чуждите раждания и аборти).

Ще започна с хубавото. Заглавието! Сибирската треска - абсолютно Муракамин мотив! Джаз-бара „Гнездото на червеношийката”. Обратното дежа вю. И доколкото си спомням това беше.

И от тук нататък.... твърде бавна и макар бавността да считам за бонус в творчеството на Мураками, тук не се случи абсолютно нищо. Мистериите с потенциал не го разгърнаха. Диалогът, който обикновено ми е най-любимото нещо, сега беше скучен и многократно повтарящ се(разбира се, не всичкият, но голяма част). А за героите въобще не ми пукаше. Мъжкият персонаж беше крайно безхарактерен, съчетано с абсолютен гъз, а всички женски персонажи се ограничиха само до безхарактерни.

Не спирам да си мисля, че ако книгата беше разказ, щеше да е прекрасен такъв. Историята не беше лоша и ако се оставеха само хубавите части от всичко написано, щеше да е перфектно. За жалост в този формат, вместо да изпъкнат, ги почти пренебрегнах.

Мисля, че горенаписаното е малко по-остро от необходимото, а и от това, което почувствах, но като цяло не променя по никой начин чувствата ми към Харуки и неговото писане. Все пак не може всичките творби на любим писател да са ми любими. Сега чакам 1Q84 на български и се надявам много много изданието да изглежда толкова прелестно, като всички чуждестранни, на които се натъкнах.

Като компенсация за разочароващия роман, прочетох този разказ: The Second Bakery Attack, който много ми хареса и по който има късометражен филм с красив актьорски състав. Жалкото е, че не мога да открия място, където филмът да се предлага за гледане. Ако някой най-случайно се натъкне на него и ми сподели, ще ме направи много щастлива.


Няма коментари:

Публикуване на коментар