понеделник, 19 август 2013 г.

Алея на книгата 2013


„Алея на книгата” се състоя между 2. и 11. Август и за всеки, помещавал се във Варна по това време, беше невъзможно да я пропусне, а за любителите на книжки – невъзможно да я посетят еднократно. Тази година специално си бях приготвила списък с четива за притежаване и разноцветни хартийки, които да обозначават разходите ми. Няма да споменавам, че първото беше излишно, а второто не ми стигна.

„Алея на книгата” е като фейска колония, която изниква в центъра на Варна – бяла, светла и лятно пренаселена. И като при всяка група от феи, има такива, които ти подаряват щастие дори само с присъствието си и такива, от които си го взимаш почти насилствено. Но във всеки случай бързаш да изкопчиш всичкото щастие, за да имаш и през зимата, че чак до другото лято, защото не живееш във Фейската столица, а Август идва при теб само веднъж годишно.

И като избягам от доста плоската и необмислена метафора за феите, за да покажа колко бели и добри бяха емоциите ми от Алеята, искам да изразя впечатлението си от всички търговци, издатели, читатели и страстни книгообменители, които издържаха летните жеги с достойнство и дадоха всичко от себе си, за да обогатят колекциите на всеки Варненски книголюбец!

Аз, разбира се, си имам пристрастия и отидох да ги заявя няколко пъти на Шатра 12! Тя пък на свой ред, освен любимата ми, се оказа и най-живата и приветлива шатра! Там се помещаваха издателствата „Жанет 45” и „Изток-Запад”, „Парадокс” и „Алтера”, където не само че всички се радваха на Мила, Блажев и компания, но и те на свой ред се радваха на всеки, който мине и си поприказва с тях! Мила може да те накара да поискаш всички книги! Блажев има енергия за стотици! :) Книжен Жор също беше на мястото на събитието. Естествено, за всеки, който следи блоговете и във FaceBook, цялата тази информация е известна. Така че просто бих могла да кажа, че всички книжни хора са прекрасни!


Моят списък с нови книги:
„Не беше тук и си отиде” – Георги Томов
„Океанът в края на пътя” – Нийл Геймън
„Гравьор на сънища” – Александър Секулов
„Виенски апартамент” – Радостина Ангелова
„Пир в бърлогата” – Хуан Пабло Вилялобос
„Натюрморт с кълвач” – Том Робинс
„И всичко стана луна” – Георги Господинов

И общо взето горе-долу това са бъдещите постове. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар