неделя, 26 февруари 2012 г.

"Магазинът за самоубийци", Жан Тьоле

„В затворената родителска стая Мишима е повдигнал крайчеца на пердето и наблюдава слънцето, което се дави в кръвта си, и живота по балконите на отсрещните блокове, който се отронва на философски пластове. Бъдещето разкрива отблъскващата си рана, а долу се разпиляват хората и мечтите им.” – ето за такъв свят почетох малко последните няколко дни в „Магазинът за самоубийци” на Жан Тьоле. Като човек, използващ Интернет от време на време, бих казала, че читателските блогове са вторият ми най-чест метод за избор на книги (първият, разбира се, е невероятният ми разум и инстинкт....). Ето защо не ми беше особено трудно да се доверя на този блог-пост, на който попаднах съвсем случайно. Не бих могла да кажа нищо по-добро. Трябваше да имам тази книжка!!

Накратко става дума за един магазин за самоубийци и ... това е! Семейство Адамс на антиутопичната литература. Точното количество и качество на хумор, който ме очарова и мести границите ми на поносимост към света като миша дупка, зад която обаче се крие лабиринт (да?!). Звученето много напомня на пиеса, което усилва дори повече истинността на събитията. Бих се помотала в магазина някоя събота да попия от духа на рафтовете, да направя компания на Люкрес около някой казан за отрови с газова маска на лице, или да попия от бизнес нюха на Мишима. Тази гениална малка историйка предава мнението ми за самоубийството изключително точно, междудругото, красива книжна ирония!

А корицата и шрифтът – издателство Рива много ме поласкаха с притежанието на „Магазинът за самоубийци”.

И тъй като този път хаосът облада поста, ще завърша с това, че нямам търпение да гледам прекрасната френска анимация, адаптация по книгата, някога през летните месеци.

75 коментара:

  1. Това изглежда страшно интересно!
    Иначе имам отзиви от аксолотъла. бях тия няколко дни в Сандански с приятели и не ми беше до блогове, но успях да прочета аксолотъла по пътя. като цяло ми хареса горе долу, имах прекалено високи очаквания за нея и не можа съвсем да ги оправдае. прилича малко на блогърско писане(нищо чудно, нали от там е изплагятствана) приемам я като сборник от блог произведения. И в заключение не е излишно да се прочете, но малко съжалявам за 13-те лева които дадох, но ако можеш да я вземеш безплатно от някой познат или нещо такова, защо не?

    ОтговорИзтриване
  2. ее, жалко! идеята и корицата ми се сториха добри.
    дано ако си бил на ски, да си карал ски - чух, че такава била тенденцията напоследък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бях на топло 15-20 градуса беше, ските трябва да са на колелца по улиците за целта. иначе бях на алкохолен туризъм. а корицата ми е любима, жалко че стана на гъз в багажи и хотели и т.н.

    ОтговорИзтриване
  4. нищо, ще си спомняш, че си я притежавал в най-добрите и' дни. а ските бяха ли на колелца?? не съм сигурна в такъв случай как стои въпросът с баланса на дължина и брой колелца.... може да е имало подобен рицарски конен спорт. ето, ако четях исторически романи, щях да зная :?

    ОтговорИзтриване
  5. не знам дали има, но съм го замислил от 10тина години(една от гениалните ми "бизнес" идеи). чак сега се сетих да погледна в гугъл. за жалост има. с 2 колела в двата края.

    ОтговорИзтриване
  6. от рано си навътре в бизнеса! но тази не си я сънувал явно, тя затова има свидетелски данни за съществуването си в Гуугъл... сега съм в недоумение защо бизнесът ти се загражда от нездравословната компания на летящи запетайчици :?

    ОтговорИзтриване
  7. Нямаш си и на идея! от 7 годишен ходех по бизнес вечери с баща ми... дълбоко травмиран съм.
    идеите не са лесно нещо. много е рядко да измислиш нещо което вече го няма в гугъл, но предполагам че имам още доста време, през което да измисля нещо по-добро от ски на колелца. А иначе около бизнеса има всякакви нездравословни летящи неща, а около моя са запетайчици защото е само въображаем.
    Все пак се замислям дали първа е била идеята ми или поста в уикипедия(дълбоки философски размишления), тоест май идеята ми е по-стара от уикипедия, so i win.

    ОтговорИзтриване
  8. в интерес на истината съм си мислела съвсем същото по въпроса. и дори не важи само за идеите. изключително е трудно да живееш живот, който не е бил живян досега, да говориш неща, които вече не са били казани, даже да си ги помислиш.... по-универсални са хората, отколкото им се иска. но ум, който си поставя предизвикателства, няма граници. на един ще му падне ябълка на главата, но ще е Нютон. май се клиширах. всъщност не разбирам нищо от бизнес, идеите рядко ме спохождат в прагматичния си вид, но пък мисля, че нищо не пречи на въображението тук, да е истина само на 2-3 времепространствени мерни единици някъде другаде :)
    що се отнася до Уикипедия, с нея винаги трябва да се подхожда философски, така че си уинър още в подхода си към институцията (нод)(нод)

    ОтговорИзтриване
  9. Когато на Нютон му е паднала ябълката на главата очевидно е имало още доста неизмислени мисли и неказани твърдения. Всичко вече е казано, всичко което можем да кажем е най-много вариация на нещо вече казано. А ако кажем нещо ново никой няма да ни разбере и има риск да влезем в лудница(Ник флък буарни куанто флуу, примерно). Въпреки че по време на Нютон едва ли им е идвало на ум за гравитация, едва ли не да говорят за нея. Така че можем да очакваме всякакви шантави неща, но има голяма вероятност да ги има вече във фантастиката.

    ОтговорИзтриване
  10. именно! ако ги има вече във фантастиката, то значи съществуват, даже не ти идва куража да пишеш фантастика, хубаво, че нямам подобни амбиции, щях да увелича дозата на разочарование в живота си :D
    Ник флък буарни куанто флуу! мисля, че това е най-гениалното нечувано досега нещо, което съм чувала! обаче сега ако си го помисля, вече ще е било измислено.... някой ден и аз ще измисля нещо, което никой досега не е измислял, пък!! :D

    ОтговорИзтриване
  11. Ако измислиш го напиши в някой пост. ще чакам с нетърпение.не съм голям фен на фантастиката, а може би трябва. кой знае колко бизнес идеи ще открадна. май имам една непрочетена книга на Рей Бредбъри, но от там май не могат да ти дойдат много бизнес идеи, освен ако горенето на книги не е бизнес идея. телевизионните стени ги има от край време. не знам, може би не съм първия търсещ бизнес идеи във фантастиката, не знам.

    ОтговорИзтриване
  12. горенето на книги НЕ е бизнес!! хех звучиш така все едно по цял ден седиш в офис над бял лист с молив в ръка и изброяваш бизнес идеи. ако можех да кинематографствам, щях да направя такъв късометражен филм. :)
    коя книга на Бредбъри не си чел?! аз преди няколко дни си намерих "Дървото на вси светии" много прекрасническо издание :) ама чета друго сега и още не съм го подхванала! той ми е една от ученическите любови, винаги съм го казвала :) дано си чел "Марсианските хроники", мисля, че ми е втората любима....

    ОтговорИзтриване
  13. имаш много лоша представа за мен... обикновено ми идват в трамвая :D и не ги записвам (там ми е грешката). Иначе "Здравей и сбогом"за пръв път я чувам,но я видях на няква сергия на път към нас за 3 лева и щеше да е страшна глупост да не я купя. и аз харесвам бредбъри, но не може да се каже че ми е от ученическите любови, по разбираеми сексуални причини. И разбира се че съм чел "Марсиански хроники", но пътуването до марс, телепатията, халюцинациите са прекалено амбициозни и невъзможни за сега бизнес идеи.
    П.П.: Халюцинациите са възможни, но незаконни (пак) за сега.

    ОтговорИзтриване
  14. не е лоша, просто предизвикваща въображението :? "Здравей и сбогом" не са ли разкази? и аз я нямам ама май се повтарят малко с тези, които съм чела... браво, че не си пропуснал шанса де! :) в марсиански хроники има и доста вдъхновение за вътрешни дизайнери, жалко, че не съм :D
    симулатор на халюцинации Е бизнес идея :D

    ОтговорИзтриване
  15. не знам как ще симулираш халюцинация, тъй като тя така или иначе не е реална.все пак на симулатора на халюцинации тук на земята му викаме лсд, а не смятам да стана дилър.

    ОтговорИзтриване
  16. мм чрез електро импулси стимулираш различни нервни окончания като едновременно с това следиш реакцията към различни дразнения и така решаваш кои да засилиш и кои да намалиш за максимално близко до халюцинация изживяване, като спрямо желанията на клиента и спрямо подробен разговор с теб, като негов консултант добавяш различни визуални и гравитационни ефекти. примерно... преди това обаче създателят трябва да е преживявал истински халюцинации или да запомня сънищата си в дълги течения от времевата линия :?

    ОтговорИзтриване
  17. гледах по дискавъри подобна джаджа за оргазми, но определено те бива в бизнес идеите. предлагам да делим 50 на 50 :D

    П.П: Все пак това звучи като доста скъпо удоволствие, а лсд-то е 20 лева.

    ОтговорИзтриване
  18. мм навита! :)) да, ама лсд е токсично, неконтролираният характер на халюцинациите може да доведе до смърт (самоубийства от различен характер), а и при него няма гаранция, че халюцинацията ще е положително изживяване, а не някой ужасен кошмар. от друга страна симулаторът избягва подобни събития, носи хормони на щастието и допълнителна доза изненада, тъй като присъства страничен човешки фактор.... омг току що можех да продам бизнес идеята си с този "плюсове и минуси" лист :D

    ОтговорИзтриване
  19. еми не е токсично, взимаш си човек да те пази и няма самоубийства и има човешки фактор, а и кошмарите също могат да са донякъде забавни, но както казва бил хикс "имал съм и добри и лоши връзки, но не се отказвам от жените". може по думите ми да изглеждам като някъв страшен наркоман, не съм - само го обмислям :D

    ОтговорИзтриване
  20. токсично си е, защото няма да е за единия път! вярвай ми няма човек, който би се изкефил да те "пази", само защото ти се е прищяло да навлизаш в дебри, които умишлено са скрити и пазени на дълбоко и кошмарите могат да са забавни, когато разбереш, че са кошмари накрая, дотогава ти е... кошмарно, знам ли, може затова да има подобна дума :) а бил хикс говори от перспективата на зрял мъж, което аз ще си позволя да заявя, не съм :D
    за наркоманията ти е минало времето. интелигентните хора на определена възраст ... не се опитвай да ми доказваш, че съм в грешка по този въпрос :D

    ОтговорИзтриване
  21. поправка за зрелия мъж... запазвам мъж обаче...

    ОтговорИзтриване
  22. Защо да ми е минало времето ? Халюциногените не водят до пристрастяване. А иначе разбира се че никой не би се изкефил да ме пази, но следващия път аз ще го пазя и така. Скритите дебри, оф. по начало не харесвам нищо да е скрито, а за да са скрити трябва да са много интересни и преосмислящи (не можах да измисля дума). Няма никакви вредни последици от халюциногените, а въпреки това са забранени, представи си що за дебри трябва да са, за да ги е страх от тях управляващите.

    ОтговорИзтриване
  23. за невъзможност да измислиш дума, преосмислящ е много добър опит :D
    мисля, че ако веднъж си халюцинирал и ти е харесало, ще искаш още... това ми е идеята, независимо дали си или не си пристрастен.
    не само управляващите ги е страх, щом в природата на човека е заложено да има нещо скрито, то това е така, за да се предпази живота и здравето на човека. и не, че не съм съгласна с теб и не, че и на мен не ми е страшно любопитно, ама предполагам, че това е глобалната причина за незаконността....

    ОтговорИзтриване
  24. Всъщност не е наистина скрито. Пиеш хапче и вече не е. Доста лесно откриваемо.
    Не съм религиозен, ни най малко, но да речем, че има нещо което е създало всичко. Нима искаш да ми кажеш че "то" е направило грешка? Създало е вселената, всичко е било перфектно, седнало да си почива и изведнъж осъзнало, че е разпръснало семена(от семена се извлича лсд-то) от които хората могат да виждат неща които не трябва? Аз мисля, че всичко е създадено с причина и ние имаме пълното право да използваме това което природата ни дава, а закона няма право да се противопоставя на нея! Thank you very much government, but ill choose if and how i will harm myself. (на английски просто ми звучи по-добре)

    ОтговорИзтриване
  25. да ти кажа и аз не съм фен на "То"-то, по-скоро на науката и създаването не ми е така на едро... Дарвин ме очарова бидейки и той говори за еволюция и там някъде доводът се разпадна. не мисля, че нещо е създадено перфектно, макар да мисля, че природата е проявила чудно количество въображение... освен това не казвам, че не трябва, просто казвам, че е по-опасно, отколкото си мислим. а хората сме склонни все много да знаем и накрая да се чудим от къде ни е дошло. просто искам да кажа, че трябва да сме предпазливи и всеобмислящи, що се отнася до толкова важни неща. и аз искам да полетя, ама не скачам от високо, за да проверя ще ми се поучи ли като в "Пътеводителя..." :)

    ОтговорИзтриване
  26. Аз бях какъв ли не. Христянин, атеист, будист, агностик и какви ли не други, докато накрая разбрах, че не ми пука. И теорията на Дарвин не е перфектна, не ми се впуска в обяснения.Но все пак не виждам, дори и да не е създадено с цел лсд-то, как може да доведе до нещо лошо.И все пак мисля, че всичко е с някаква цел и предназначение... освен хората може би(в кръга на шегата)по-скоро още не сме го намерили.Да, има разни самоубийци, но те са кретени. Ако искаш да летиш пробвай от земята първо. Не виждам птици, които да хващат асансьори, за да полетят. И все пак не разбирам защо да ми е минало времето?

    ОтговорИзтриване
  27. теорията на Дарвин никак даже не е съвсем перфектна, но за времето си и развитието на науката тогава е прелестна! ако всичко е с цел, каква е целта на Вселената, да я има? не зная, глобалните въпроси често ме занимаваха като по-малка, докато не си измислих своите си истини, приех да ги прегърна и да живея според тях. още ми куца тук таме, затова не се налагам :D
    що се онася до летенето, биологическият ми вид е по-друг, няма как да очаквам същите методи да проработват. а твърде съм страхлива да предприема дела, подобни на уроците по летене тук и там :D да речем, че и обичам да ходя :)
    не зная колко си пораснал, но според мен подобни деяния са или за хора, които още нищо не са разбрали, или за такива, които са разбрали всичко. и ако задълбаем, е твърде възможно да се подхлъзна на собствените си доводи, но няма страшно... :)

    ОтговорИзтриване
  28. Не можеш да разбереш всичко. Така че изборът остава между хора които още нищо не са разбрали и такива които искат да разберат всичко(или колкото може повече). За първите има парти дроги, към които донякъде влиза и алкохола, а за вторите има халюциногени,за които се твърди, че отварят подсъзнание, въображение и помагат на човек да преосмисли света и евентуално да разбере каква е "целта на Вселената". Аз май съм от вторите. А ако се влияеш от авторитети, (в което се съмнявам) мога да изброя цял куп гениални и известни хора които са на това мнение.

    ОтговорИзтриване
  29. не съм сигурна дали това, че не се влияя от авторитети според теб, е хубаво или лошо. и съм напълно съгласна с нещата, коио ми казваш, но ми се струва, че ако разбера, ако не всички, то поне част от нещата сама, ще съм по-удовлетворена, отколкото ако ми бъдат поднесени, примерно като халюциногени. не съм сигурна мога ли да обясня себе си, но моят смисъл е в самото търсене, дори не в намирането... и не зная какво да кажа, за да освежа разговора и да избягам за втори път от клишетата, но мисля, че това винаги върви - Ник флък буарни куанто флуу! :D

    ОтговорИзтриване
  30. Според Шопенхауер не особено интелигентните хора, когато чуят че някой авторитет или "авторитет" е казал нещо, автоматично го приемат за истина, тоест нямат собствено мнение. А по мои наблюдения ти съвсем не си не-особено-интелигентна(взе да ме заболява езика от всичкия този гъзоблиз, но не си). невърмайнд. не е ли иронично, че говорим за наркотици в поста "Магазинът за самоубийци". сигурно онова е основната им стока. Не лсд, разбира се

    ОтговорИзтриване
  31. благодаря... но идеята ми беше, че не съм от хората, които не приемат чуждото мнение. един вид ако някой успее да ми ми даде доводи, да ме убеди, може и да се преосмисля.
    общо взето мисля, че много добре ни се получи дискусията :) имаха доста отрови, за наркотици не се сещам, но пък имаха ръждясали бръснарски ножчета - вслучай, че не успееш да си прережеш вените, да можеш да разчиташ на тетанус <--- можеби ми беше любимият метод!

    ОтговорИзтриване
  32. Доста извратени самоубийци имат във Франция. Иначе дискусията ни върви чудесно търпят моите досадения. Наистина говоря много и ако просто не можеш да измислиш начин как да прекратиш разговора, кажи "СПРИ!" :)

    ОтговорИзтриване
  33. оооо изключително извратени. а и много интересно ми беше за Алън Тюринг и самоубийството му - адски смешно и почти нелепо като замисъл :)
    а иначе аз говоря много и рядко обичам да прекратявам разговори :D така че не се надявай на "спри" :)

    ОтговорИзтриване
  34. "ти си една от малкото които" изпуснах някъде в миналия си коментар. радвам се и не се надявам, а се опасявам. И как се е самоубил ненормалника? Аз не мисля че някога бих могъл да се самоубия. Прекалено трудно е, всичкото това планиране ... къде, кога, как, прощални бележки. Това може би е най-трудно. ще го редактирам 15 пъти, все пак не бих искал да ме запомнят с някоя правописна грешка, нали? в крайна сметка ще напиша интересна история, ще я издам и ще имам причина да живея...

    ОтговорИзтриване
  35. ами... оффф то малко спойлърско, но не много. Алън Тюринг потопил една ябълка в цианид, сложил я на едно столче и я нарисувал, след това станал, отишъл при нея и я отхапал. от там логото на Apple.
    а иначе аз бих се самоубила, ако на евтаназията(ако ми се наложи) казваме самоубийство, иначе го считам за проява на слабост, макар самото деяние да изисква смелост и сила. винаги има за какво още да се живее. да не говорим как никога не съм се замисляла над прощалното писмо като следвало да съществува. едва ли бих стигнала до някакъв консенсус със себе си към кого да се обърна, дали да кажа значими неща или да се по...шегувам с живота, дали да потърся примерни писма, за да имам образец или да си запазя стила и да избълвам всичко първо, което ми дойде на ума... дори сега мислейки за това, се побърквам от несигурност по въпроса :D искаш ли да издаваш? :)

    ОтговорИзтриване
  36. прощално писмо? Иначе ако имах възможност, да разбира се, но не съм достатъчно добър и ще се разоря защото никой няма да го чете. А колкото до евтаназията, подкрепям я. Защото които стига до там, наистина има нужда от нея, говорим за неизлечимо болни хора в сериозни мъки, а не за депресия или пубертет. А иначе препоръчвам ти да си се придържаш към стила, но не препоръчвам да ти се налага да пишеш прощално писмо.

    ОтговорИзтриване
  37. ммм да, прощално писмо, защото ми се ще да се обърна към някого в прощалната си бележка, което я прави писмо :)
    никога не можеш да знаеш дали ще си четен или не, понякога се случва да не се четат много добри и много да се търсят плеви. ако стигнеш до издаване, изисквай корицата ти да е прекрасническа :) важно е! нод нод

    ОтговорИзтриване
  38. Йес, аз много държа на корици и такива неща, което е доста глупаво защото заради грозни корици не чета хубави книги. Още не мога да прочета великият Гетсби, а 2 години мотах на изток от рая, накрая като я прочетох ми стана една от любимите. А няма да ме четат, защото нямам и капчица талант и въображение... винаги мога да разчитам на корицата обаче, на която сигурно ще отделя 2 години. А ти ? би ли се разгърнала по-далеч от блога си?

    ОтговорИзтриване
  39. изданието на Гесби, което имахме вкъщи е с фабюлъс корица, не зная как се е случило, но не мисля, че съм я виждала другаде :) "На изток от Рая" я започнах и ме съсипа в първите 20-50 страници и се изоставихме. още ме е срам. предполагам, ще имам период в живота си, в който ще имам всичкото време на света ...
    а иначе аз... твърдо не! нямам талант за бързи събития за разкази, романите са твърде амбициозни начинания, така че ако прозата има свой вариант, в който да ми се представи като приемлива без начало, край и среда, може и да обмисля :D можеш да издаваш сборници с корици :))

    ОтговорИзтриване
  40. каталози :D. а иначе има всякакви видове литература, в общи линии пишеш както можеш и каквото ти е кеф и ако е много некадърно те водят модернистичен, това е моята надежда. На изток от рая наистина в началото е адски изнервящо с описанието на Салинас, хич не обичам описания, но пък нататък много ми хареса. Най-вероятно и аз не бих я издържал, но я четох на морето, аз като съм на морето гълтам рекордни количества литература без значение каква, сигурно е от жегата. Всъщност, хей, ти си много привилегирована (егати думата).

    ОтговорИзтриване
  41. да, и аз никога не бих могла да я изпиша правилно :D имаше един такъв френски разказ, за една писателка, която изневерявала на мъжа си, той я хванал и тя се оправдала, че помага на младежа да напише дебютния си роман. тогава седнали и наистина започнали да пишат роман, за да оправдаят вижданията си, а после и го издали. станало така че се харесал, онази я доядяло и го напуснала, а после той сам написал втори - уж пълен блъвоч, и взели че го обявили за най-първия модернист на Франция... или нещо такова.... и сега е моментът да ми припомниш защо започнах да разказвам това :D
    иначе морето е хубаво, жегата е гадна и адмирирам способностите ти за гълтане! нод нод

    ОтговорИзтриване
  42. Нямам идея защо почна да го разказваш, но беше интересно. Не съм фен на морето (нищо лично), не съм и фен на жегата, изобщо, но пък там ми се отварят способностите за "гълтане". Мисля че е време да разкараме този неправилно употребен и мръснишки звучащ израз от разговора, а ?

    ОтговорИзтриване
  43. даже не бях забелязала :D
    мисля, че исках да кажа, че може във всеки да се крие легенда и всичко зависи от настроението на публиката :?

    ОтговорИзтриване
  44. Е, може пък да е било моето подсъзнание. Еми то и публиката е доста оскъдна ... единствената професия свързана с писане, която се чете е журналистиката, пробвах- не ми хареса... ако можеха да се изкарват пари с коментари по фейсбук и блогове щях да съм сред най-богатите хора на планетата.

    ОтговорИзтриване
  45. не ти хареса формата на журналистиката, или работата на журналист. чувствам се заинтригувана с това "пробвах"...
    може да има такава професия, нещо като инспекцията по ресторантите и кафетата :?

    ОтговорИзтриване
  46. Формата на журналистиката си я нагласям по своя форма, не съм писал в особено "елитни" издания. Писах ревюта за компютърни игри и в едно онлайн мъжко списание. Тоест не писах, а написах. По една статия и ми писна. Веднага след като написах миналия коментар се сетих за професия - критик. Но сексуалността ми не е подходяща и не бих могъл да понеса толкова бой. Абе в общи линии ще си остана безделник мислейки какво, аджеба, ми е призванието

    ОтговорИзтриване
  47. 2 изключително важни качества за професията критик :)
    що се отнася до призванието, едва ли познавам повече от двама души, които да са напълно наясно какво им е призванието и какво искат да правят с живота си. колкото повече си минават годините, толкова по-труден изглежда въпросът "какъв ще станеш като пораснеш". както обичам да казвам, искам да бъда кабаретна певица, но съм всичко обратно на това :)
    но съм на мнение, че ако човек иска да пише доброто писане става с много писане... рано или късно се получава правилно, да май....

    ОтговорИзтриване
  48. хм, не съм достатъчно постоянен, за да се посветя на много писане. чудя ти се как си изписала толкова много писане в тоя блог. А предполагам, че кабаретна певица се става с много пеене, въпреки че за кабарета не съм чувал от 70-те. В България са дискотечни певици. И аз не бих отказал да стана дискотечна певица, парите не са лоши, не съм сигурен обаче дали е законно и морално мъж да си сложи силикон, това е задължително изискване. Предполагам, че ще трябва да практикувам по образованието си, а колко ме мързи.

    ОтговорИзтриване
  49. ами пиша веднъж в месеца от две години, не е хич даже много... а не бих била певица никъде другаде освен в кабаре, или в джаз клуб, като се позамисля, о да, и като изключим факта, че пеенето ми е с качеството на плач и стонове, проправящи си път от ада, примесени с викове за помощ затворени в главата на луд.
    законно и морално рядко попадат под общ знаменател, така че ще ти е трудно да си намериш нещо едновременно законно и морално, особено обвързано с дискотеки и силикон.
    ако си стигнал дотам да практикуваш по образованието си вече, направи си го забавно :? не съм сигурна, винаги ми се ще да съм насърчаваща и в същото време въобще не ме бива за духовен гуру :D

    ОтговорИзтриване
  50. Принципно образованието ми е забавно, но си е ебало майката, страшно мазохистично. И моето пеене е на горе-долу такова ниво, а почти се бях докарал да бъда вокал на рок група преди няколко години, поради липса на по-добър, даже бяхме записали няколко участия, но се прецака работата, така че не губи надежда !

    ОтговорИзтриване
  51. еммм ... много хубаво! сега искам да зная кое пък е това забавно образование.... :D (човече стил стои пред пъзел от 10 000 части)
    и ми идват 1000 мисли за рок банди от рода на не е нужно вокалът да пее кой зане колко, стига да е секси, или басиста е поискал цялата слава за себе си, или Йоко ли се появи... и всичко с цялата доза уважение(казвам го, защото не съм сигурна как звучи, говоря един вид глобално). за да съм искрена, всички рок бандити, които познавам ги е бивало, но са искали нещо друго от живота си и са убили постоянството, имай предвид не познавам много и познавам е повече от силно казано. красотно допълнение към биографията си е, де! :)) и самокритиката ти за певческите ти способности е явно нереална, за разлика от моята, молят ме да спра :D

    ОтговорИзтриване
  52. Хаха, един приятел ми разказва как си пеел под душа и по едно време някой съсед потропал по стената и му викнал "Айде стига вече си пял" сигурен съм, че чак толкова не те молят. Иначе в нашата група нямаше да стане така защото аз бях басиста и не си падам по азиатки.Но се сещам поне за 19 000 рок групи на които вокала не е секси и може да пее, може би не ги разбирам. Иначе образованието е ... балетист ... за което като при критиците сексуалната ми ориентация не съвпада и имам малка търпимост към болка, но иначе е забавно

    ОтговорИзтриване
  53. ехеее ... ти си крайно интересна личност, tiimshel, многостранно развита! :) с явно много крайни възгледи за сексуалността...
    а за вокалистите, в случай, че пеят убийствено, въобще не им е нужно да изглеждат както и да било, а горното е един вид за оправдание на другата част. пък и понякога думите и музиката правят достатъчно за една песен и гласът е... уатевър...
    молят ме по други събития, и ако някой иска да се сети за някоя песен, никога не мога да помогна, ако я зная :D

    ОтговорИзтриване
  54. радвам се че мислиш така :) но съм по скоро от всичко по малко. възгледите ми за сексуалността изобщо не са крайни, но явно ти познаваш твърде малко балетисти(това е в кръга на шегата, предполагам че като в повечето професии и при нас е 50 на 50 разделението, но може би просто повече си проличава). А гласът е част от музиката. Описанието на певческия ти талант звучи доста плашещo :D аз успявам да помогна, но след това ми казват "звучиш като идиот" или нещо в тоя дух.

    ОтговорИзтриване
  55. честно казано, ти си първият балетист, с когото разговарям! 50 на 50 е една интересно подбрана статистика :)
    знам една група, която харесвам адски много заради текстовете и', но вокалистката ми скимти и фалшивее много на места и въпреки това я обожавах в периоди от време. но може би съм само аз - предпочитам музиката заради думите.
    що се отнася до певческия ми талант прегърнала съм го и живея с него от дете, но съм приела, че е отчайващ. надявам се ако трябва да спасявам живота си, пеенето да не е начина. иначе никак не се срамувам да пея, нещо като поезията на вогоните :))

    ОтговорИзтриване
  56. Съвсем официално заявявам, че не представлявам балетистското съсловие на страната. Какво и' е интересно на статистиката, от 18 момчета в специалността, 6-тима са гейове, добре де 33,3334%, но все тая. Коя е тая група? Аз слушам само музиката, много рядко изобщо се заслушвам в текста, предполагам, че до някъде е професионално изкривяване. Ти какво учиш, бай дъ уей?

    ОтговорИзтриване
  57. да, най-вероятно е професионално. аз на свой ред слушам по-често дори само текста, когато не слушам музиката :) аз затова и не бих твърдяла, че съм особен меломан. но TheDo е групата (не е показателна за музиката, която харесвам де, просто е пример на гореказаното, макар че не съм убедена кое е показателно, днес например цял ден си припявам The Smiths...) то идва от обичането на думичките и комбинацийките им :)
    бай дъ уей, опитвам се да усвоя лекарското изкуство, човек никога не знае... но това е тайна, защото това е блог за книги!

    ОтговорИзтриване
  58. Не ги знам, но ще поправя грешката. Просто ми беше любопитно. Не си те бях представял като лекарка. Като човек в чието семейство 3-ма от 4-рима са лекари, а баща ми е от ония хора, които знаят и умеят всичко, лекарското изкуство прекалено много ми бърка в здравето и не съм му фен, но е нужно и щом ти е забавно, успех :) А медицината не пречи на книгите, нито книгите на медицината, дори съм чувал, че доста се използват.

    ОтговорИзтриване
  59. не е нужно да ги знаеш, не е кой знае какво, просто имаше 1-2 песни, които бяха много мои преди време. като каква си ме беше представял? :)
    имат всичко общо, но ми се иска да държа на известно разстояние художествения си живот от реалния, за да имам винаги къде да избягам, когато ми стане тегаво на едното място или на другото :)

    ОтговорИзтриване
  60. Еми, не знам ... като кабаретна певица, може би ? не знам като каква, но не като лекарка. Това е хитро! И аз трябва да си измисля място за бягство когато ми е тегаво.

    П.П.:Не знам защо спелчека отбелязва "тегаво" като грешка... а е такава хубава дума.

    ОтговорИзтриване
  61. добре значи, че не се възползвувам от подобни луксозности като спелчек, че щях да се почувствам като в училище.
    днес видях на витрината на един магазин шалче от пера и се сетих за кабарето :) не съм краен консерватор в професионалните си решения, но песните ми не ще лекуват :))
    днес си мисля за еднодневките, дали биха искали да живеят ако знаеха, че след малко ще умрат. май има нещо общо със самоубийствата :?

    ОтговорИзтриване
  62. Той спелчека е автоматичен или просто аз не знам как да го изключа. Не мисля, че знаят, а ако знаеха въобще нямаше да мислят за самоубийство, имат един ден, сигурно биха искали да го изживеят като хората ... тоест като мухите. Сигурно е забавно да знаеш точната дата на смъртта си, след като преминеш първоначалния шок, разбира се. Аз днес си мисля, че сме в някъв масов махмурлук, ако те интересуваш ще разясня :D.

    ОтговорИзтриване
  63. чудех се цял ден какво ми има!! :D даже по еднпо време и свят ми се вийна, от това ще да е било! спешно искам разяснение! и даже съм окрилена, че бях на театър до преди 15 минути :) о да, и гледах Big Fish! въобще днес се развълнувах и повълнувах :))
    не мисля, че ще ми е купон да зная кога ще умра, дори след шока... струва ми се твърде много очаквания и напрежения, за нещо, което така или иначе ще е част от мен скоро... особено ако трябваше да поживея като мухите.

    ОтговорИзтриване
  64. Еми, днеска си седях в трамвая (любимо мое място за дълбоки размисли :D) и гледам един поп (или там както ги наричат вече, поп ми е най-лесно) и си мислех как да подходя дипломатично да му обясня, че това което проповядва са глупости и да обсъдим моите религиозни търсения. Първото което ми дойде на ум беше да отида дерекно при него и да му кажа "Наистина ли вярваш в тия глупости, които проповядваш" и "От всички религии христянството най не струва", а той се правеше на светец, освобождаваше седалки и дупчеше билетчета. Затова си мислех и нещо от рода "Ще престанеш ли най-после с тази твоя престорена, лицемерна доброта,а?" Докато си мислех как да подходя той взе че слезе от трамвая, но аз вече се бях потопил в религиозни размисли и си мислех да тръгна след него да му обясня, че човек не трябва да бъде добър, заради някаква награда или да се страхува от някакво наказание и че много повече мир може да доведе един джойнт, пред някакви скрижали с 10 глупави префърцунени изреченийца. А когато той каже, че не е така и поиска пример, ще му дам за пример 60-те и 70-те (не българските 60 и 70) и хипитата. Това доведе до мисълта, че е било адски забавно тогава. Масов купон. И заключих, че сега всичко е така гадно, точно заради хипитата. Хипитата прерастват в бейби бумъри и правят нашия живот лайнян. А и обществото има нужда от почивка.След всяко добро време, има 10 пъти по-гадно и по-дълго такова. Като тези много диви целонощни купони, след които имаш нужда от цяла седмица сън и те боли глава и всичко останало. Soо ... епик масов махмурлук. Всичко това ми отне около 3 секунди, но сега изписах четвърт роман ...

    Как беше театъра? Обожавам да ходя на театър, особено хубав, но не съм ходил от векове :(

    ОтговорИзтриване
  65. трамваят наистина ти е еидн вид параклис на мисловен катарзис! хипитата, като всяка една утопия, са невъзможни. затова политиката и религията са помийна яма, без която не може. човечеството има нужда от идеи и идоли, на които да се опре, дали от нужда от страх, дали от нужда от надежда. огънят, колелото, митологията, парите, общественият строй, религията и политиката... груб поглед на еволюцията на надежда+страх :D възхитена от 3 секундния ти мисловен поток и с голям интерес, кога ще ни мине махмурлука и защо не се пробваме с "клин клин избива"!?

    театърът превъзходен. много силни са Варненци :) обожавам и аз да ходя на театър и отдавна не бях, сега за 2 седмици - 2 театъра, и все грабващи и ангажиращи потенциала ми на вдъхновение и възхищение! а и не бях гледала Шекспир на сцена, а съм му фен с малкото, което съм чела...

    ОтговорИзтриване
  66. Хипитата не са били утопия, няма нищо утопично, просто не може да продължи дълго време. За политиката не знам, но без религия може, аз се справям доста добре. Глупаците не могат без религия. Тук идват дълбоките религиозно-философски размисли, кое е било първо глупаците или религията и ако няма религия дали няма да има глупаци и ако няма глупаци ще има ли религия? Надявам се, че разбираш какво имам предвид :D. За махмурлука нямам идея, не се славя с особени провиденчески способности. "клин клин избива" не знам защо ти не пробваш, но аз нямам особено много пари в момента, а няма и кой да черпи. (не може всичко да е утопии и мисли, понякога реалността ни пречи.)

    ОтговорИзтриване
  67. оххх написах го и го затрих... беше нещо такова:
    мир, любов и комунално общество за човечеството си е утопия и затова и не може да продължи дълго време и за всички. за политиката и религията също глобално говоря, иначе и на мен ми е крайно спокойно и без двете. но имай още предвид, че отчаянието също води до глупост. а и глупците също са необходими за уравновесяване(ин и ян, един вид). кое превалира не можем да знаем, сигурна съм, че Вселената си има свои начини за внасяне на хармония :D
    и от тук нататък вече не съм сигурна метафорично ли ми говориш или ти се пие :D и в двата случая те черпя с ментално здраве от ромец с колица. винаги съм била на мнение, че малките неща като се насъберат едно до друго правят хавайски гердани от щастие, като това : http://29.media.tumblr.com/tumblr_m0kxll9MgC1r0yaugo1_500.jpg малко е дребничко изображението, но ако видиш Бабата и намериш Уолдо, значи стига :)

    ОтговорИзтриване
  68. Не могат да продължат дълго, но пък защо не му се наследим, for a little while? Рядко говоря метафорично, твърде ми е объркано. Принципно говоря объркано, а ако набъркам и метафори в тая вербална диария, ще стане мазало. За ромеца трябва ли ти пощенски код ? :D От ранна възраст обичам да търся Уолдо и обикновено успявам да го намеря, но тук видях само бабата. Не видях също и герданите от щастие, виждам само гащи и чаршафи висящи на простор на който от едната страна е мрачно дърво, а от другата още по-мрачен комунистически блок. Пак реализма ми бърка по отверстията. Иначе бабето е крайно привлекателно.

    ОтговорИзтриване
  69. защото някой вече е... :?
    ииии може ли така!! явно не съм уловила хич емоцията... или пък съм само аз с малките неща и със странното привличане към простряно пране. имам още поне 3 снимки с откраднатите моменти с чуждо пране... Уолдо е лъжа, а бабата е твърде мъничка, за да разбереш нивото на привлекателност :) и моля те, забележи мелодията от чистите чаршафи, хавлии, пижами и детски дрешки прострени навсякъде около 3-4 етажната кооперацийка... мен затова не ме държи махморлукът и клин клина избива :)

    ОтговорИзтриване
  70. А, защо да е някой, а не аз ? Не е ли това дискриминация ?
    Сигурен съм че е от мене, седя и гледам снимката и се мъча да открия красотата и мелодията която ти откриваш, но не мога. Познавам няколко човека, такива любители на малките незабележими неща и на мен ми се е случвало два, три пъти, но май не съм от тия хора :(
    Току що ми разби детските фантазии, а бабата - i like them tiny ]:) :D не знам за сексапилността, но ми се вижда зиморничава. (sometimes започвам да говоря глупости след 23:30)

    ОтговорИзтриване
  71. пълна дискриминация, но пък не може всички да правят всичко. някои хора не правят нищо даже. пък и хипарията не може да умере докато съществува в нечии представи, така че... твърде е възможно всичко да е по-добре, отколкото го мислиш.
    аз не мога да снимам, така че е възможно и от качеството да е.
    преследвал ли си хора с раирани блузки и шапки по улиците, за да се убедиш, че всичко е истина, разпитвал ли си магазинерките в супермаркета в квартала дали са го виждали? аз не съм, де... но Уолдо фенка бях и аз. само дето се казваше Уоли :)

    ОтговорИзтриване
  72. it's been a little while, но пак съм тук. наскоро пострадахме с лаптопа ми, но сега и двамата сме в пълна бойна готовност да си губим времето в блогове и тям подобни. Не могат всички да правят всичко, но някои може да се опитаме. Предполагам, че след 10-тия си рожден ден изгубих желанието да търся червено-бели педофили по пиратски кораби и пирамиди. Май наистина на български беше Уоли, е ще преживея поредната гавра на родните преводачи.

    ОтговорИзтриване
  73. ммм за момент щях да кажа, че аз още се кефя на търсенето на педофили тайно, ама усетих, че би прозвучало изключително неправилно, затова не го казах.
    дано не си се измъчил много безлаптопен, края на лятото и аз имах проблеми с моята адска машина и беше мъчително и за двете ни... (хммм... винаги съм си мислела, че е мъжка, но сега така ми дойде.)
    бойна готовност и губене на време вървят ръка за ръка по някакъв много извратен, но естествено прелестен начин :D

    ОтговорИзтриване
  74. Actually каза го. Имах по-интересни занимания от лаптопа. Нали, и на мен ми харесва как си пасват.

    ОтговорИзтриване
  75. Damn...
    а на Венера и Юпитер няма никого....

    ОтговорИзтриване