петък, 8 юни 2012 г.

Рей Бредбъри



Кое и’ е гадно на материята?! Умира, отмира, понякога пак се ражда, но след това неминуемо си отива. Разлага се, разпрашава се, става нечия храна, или се превръща в дъжд. А кое и’ е хубаво на енергията?! Тя не спира да се върти. Вечно жива е! И ако вечно е твърде дълго, то поне дотогава, докато я има Вселената.

Преди дни почина един от любимите ми писатели, Рей Бредбъри. Поне така казаха по новините в 8 часа’. И така писаха по всички интернет медии и немедии. Но какво разбират хората. Аз го познавам и зная, че той е енергия. Така че четете го, не защото вече не е сред нас, а именно за да е винаги. И нека не бъде харесван от лицемерие, или пък защото някой някога е казал, че е добър. Нека бъде харесван, защото е искрен, знае за светове, за които не подозираме и е достатъчно прекрасен, за да ни разкаже за тях. Аз бях гимназистка, малка хлапачка влюбена в него. А вие?!

И ако смъртта е занимание самотно, то дано в гробището за лунатици да има достатъчно електрически тела за възпяване, защото виното от глухарчета опиянява и любовта ми казва „Сбогом, лято!”, но аз горя на 451 градуса по Фаренхайт и се надявам да оближа с пламъците си поне частица от света, който измагьоса Рей!

"Леко навела глава, тя гледаше как обувките и' смущават танца на листата. Лицето и беше нежно и млечнобяло, с жаден поглед, който опипва всичко с ненаситно любопитство. В този поглед се криеше плаха изненада; тъмните и очи така бяха втренчени във всичко наоколо, че никакво движение не им убягваше...." "451 градуса по Фаренхайт" - Рей Бредбъри


12 коментара:

  1. Лъжат ни! Сигурен съм, че е някъде, в някой таван с всичките свои марсианци, вампири и тям подобни същества, четящ горящи книги и посръбващ вино от глухарчета. Поне аз така искам да си го представям. И въпреки, че не съм бил гимназистка и аз го обичам по един ... джентълменски (да кажем) начин и определено ще ми липсва. Странното е, че съвсем наскоро умря дядо ми и не мога да определя за кого ми е по-тъжно.
    П.П.: Започвам препрочитане и прочитане на всичко до което се докопам (след като си довърша Голият обяд. Набирам доброволци :D )

    ОтговорИзтриване
  2. джентълменски е хубаво! аз още чакам някой да ми подари 100-те разказа, не зная защо, но много искам да са ми подарък. ако се докопаш до нещо, което не съм чела, ще се радвам да споделиш :)
    набираш доброволци за гол обяд? :D преди 2-3 години го започнах и не ми понесе. а тези дни четох една класация топ 10 на трудни книги, та там пишеше как е създаден самият роман и реших, че преди да умра, непременно ще напиша книга, щом от скрап може да се направи нещо толкова емблематично, което дори и да не е чел човек, непременно е чувал. в класацията беше и "Врява и безумство" на Фокнър. и нея по това време я зачетох и доста напреднах, но по едно време се отегчих... и дойде ред на много хубави книги тогава, явно беше някаква такава странна голяма книжна вълна... всъщност горе-долу тогава започнах и блога. пф.. разсеях се! идеята ми беше че ще чакам отзив от "Голият обяд" и имам един обещан от теб и за "Великият Гетсби". :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз ги имам 100-те разказа, но си ми доста далече да ти ги подаря. Голият обяд и на мен вече не знам колко пъти не ми издържат нервите и спирам около 80-та страница, но този път стиснах зъби и я минах, а за гетсби още не съм стиснал зъби достатъчно. Виждам, че е страхотна и ми се чете, ама прочитам 5 реда и се отнасям нанякъде...
    А иначе трябваше да има скоба след голият обяд, ноо без значение и за двете набирам доброволци

    ОтговорИзтриване
  4. :) 80. страница? О.О браво, железни нерви! наистина ще ми е много интересно да разбера как се чувстваш, след като привършиш.
    за 100-те разказа, дори казаното се брои, не си го просех де, но благодаря :)
    а зимата излиза грандиозен нов филм по Гетсби, който непременно мисля да гледам на кино! и съм със толкова смесени очаквания....
    за Бредбъри току виж да се присъединя към доброволците до края на лятото. бих препрочела "Марсиански хроники", любими са ми, а наскоро ми беше хвърлена нова светлина върху тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, разбрах за филма и много ме е страх, че режисьора ще го осере с модерна музика. Тоя има опит с това, а и не съм много фен на дикаприо, но ще се гледа де, все пак трябва да прочета книгата до тогава....

    ОтговорИзтриване
  6. ооо... имах надеждата, че музиката е такава само за да направи по грандиозен трейлъра! ужас, дано не! и аз не харесвам ДиKаприо, но на трейлъра стоеше добре! и костюмите!! амм излишно е да казвам, че съм масив фен на трейлъри. аз пък до тогава ще изгледам стария филм, имам го от доста време на Адската машина и съм чувала, че е много хубав. хммм... определено няма да си повишавам много повече очакванията... за нищо никога! нод

    ОтговорИзтриване
  7. Еми, и на мен трейлъра ми харесва. Един такъв ярък и цветен, някак извратено ми звучи. Ааа аз в мойте аматьорски филмови проекти винаги си включвам и музиката от трейлъра, не знам ... дано базчо не прави така. А иначе на ДиКаприо, въпреки че не го харесвам му пасва ролята. И аз горе долу така си представях Гетсби, но тоя малкия... Тоби всеки момент го очаквам да надене кондомо-подобната маска и да почне да се катери по стените... не знам, може би съм само аз ... не знам.

    ОтговорИзтриване
  8. еее... да не изглеждам настоятелна, ама сега трябва да ми кажеш за твоите "аматьорски филмови проекти" и ако съм страшна късметлийка и да ми ги покажеш, защото живо се заинтригувах!!
    за Тоби и на мен ще ми е интересно как ще се впише, но да си призная точно така си представях героя...

    ОтговорИзтриване
  9. Еми твърде са аматьорски. В общи линии глупости, защото екипа са *cough*глупаци*cough*. Аз имах страхотни идеи... направо... за оскар, ноо екипа искаше нещо по- "веселко" ии това по-веселко излезе футболна комедия (на мен ми личи що за футболен фен съм ... надявам се) и после Пълна Лудница откраднаха началната си идея от нас. Но тъпия сюжет също търпи развитие затова сега обмисляме един по... амбициозен епизод... тоест направо сезон и ще видим... тогава може и да се покаже.

    ОтговорИзтриване
  10. уауу... това ме доведе до 1000 още въпроси. като например, колко аматьорско може да е нещо, от което Пълна Лудница краде? каква ти е ролята идейна, имам предвид режисьор, сценарист...?! искам да зная за това дето е било за оскар! сезон на какво? с какво се занимаваш?! О.О има ли нещо, с което да не се занимаваш?! :D не че е нужно да ми отговаряш де, просто съм си впечатлителна като цяло, така че съм впечатлена! прекрасно! пфф малка експлозия ми дойде с тази информация! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Еми, като имаш на предвид колко аматьорско е Пълна Лудница и що за долни педераси са, долни, евтини, продажни, комерсиални педераси. Най-жалкото е, че такова нещо е комерсиално, правя си изводи за публиката. Моята роля е всичко :D. режисьор, оператор, сценарист и от време на време актьор (то всички сме така) :D А иначе това с оскара беше шега, но бяха значително по-добри от футболна комедия ... но трудно реализуеми с бюджет от 0 лева.Все пак е забавно, а и тук таме ни викат за разни други подобни изяви. Сезон на сериала... да, не казах, че е сериал. Занимавам се, хаха, с какво ли не, но с нищо особено професионално. Иначе в момента се водя балетист (май съм споменавал някъде).

    ОтговорИзтриване
  12. уауу много си им набрал на Пълна Лудница. аз не помня да съм се заглеждала по него, не е моя тип комедия, но ти явно си в нещата :) викат ви по разни други такива изяви? правите кино по поръчка? оффф супер интересно ми стана сега! и имаш роля на всичко!! непременно, ако имате някакъв готов продукт, трябва да ми дадеш да го гледам. и ще правите сериал?! за това се изисква толкова много идейност, било то и за най-аматьорския! прелест! :))

    ОтговорИзтриване